Odcizené obrázky!!!

10.07.2013 16:16

Všechny Vás zdravím,

delší dobu z nedostatku času jsem nic nenapsal a tak jsem hledal vhodné téma, o čem bych dneska mohl napsat několik řádků. Hned mě napadlo několik témat. Všechny je dneska samozřejmě nebudu psát a nechám si je na příště. Dneska jsem si tedy vybral téma, se kterým se setkáváme všichni a denně na některých www stránkách a ani o tom nevíme. Téma se nebude týkat až tak práce z domova, než spíše SEO optimalizace. No, i když částečně SEO Vám může vzdáleně pomoci při získávání nových zákazníků a nebo spolupracovníků.

A o čem jsem se to vlastně rozhodnul psát?

Jak již vyznívá z mého nadpisu pro tento článek, tak se budu chtít bavit o odcizených obrázcích, které se vkládají na některé webové stránky. Pravděpodobně, i Vy můžete mít odcizený obrázek na Vašich stránkách.

Jak asi všichni dobře víme, tak na všechno jsou nějaká autorská práva a to včetně obrázků. Na ty bohužel tyto práva také platí. Bohužel, na internetu podobných obrázků je mnoho a také téměř nemožné dohledat, kdo na ty Vaše obrázky má skutečně autorská práva.

Ale, o těchto obrázcích se až tak nechci bavit. Pokud někdo bude tvrdit, že má na tyto obrázky nárok, tak Vám může samozřejmě hrozit peněžitý trest. Tedy, až po tom, co rozhodne soud. 

Ale, většina lidí by to chtěla vyřešit bez soudu a raději by vyžadovanou částku zaplatila. Ale, lze i možné této peněžité částce vyhnout.

Vy se ptáte jak?

Stačí se domluvit s majitelem toho obrázku, zda by mu stačilo, že by se z obrázku udělal zpětný odkaz na jeho stránky. Většinal lidí by s tím souhlasila. Protože, každý, kdo má svoje www stránky, tak ví, že každý zpětný odkaz může pomoci při SEO optimalizaci pro vyhledávače. 

Samozřejmě nemůžu již zaručit, že každý by s tímto souhlasil a zrovna Vy by jste požadovanou částku nemuseli uhradit.

 

Jak je to s mými osobně vytvořenými obrázky:

Ale, to by bylo jen tak okrajově. Spíše bych chtěl mluvit o Vašich obrázcích, které Vy osobně nakreslíte a nebo vyfotíte.

I zde existují lidé, kteří si myslí, že pokud obrázek pouze oříznou na jinou velikost, přidají k původnímu obrázku nějaký nápis a nebo spojí tři obrázky v jeden a nebo jinak tyto obrázky upraví, tak že již obrázek vytvořili a mají na něj nějaký nárok a vlastní na něj autorská práva.

Bohužel, nejsem právník, tak to nemůžu s jistotou říci.

Ale, pokud použiji jakýkoliv obrázek, který jsem osobně nevyfotil a nebo nenakreslil, tak je to pouze plagiátorství, ať se jedná o jakkoliv upravený obrázek.

 

A jak zjistím, zda můj obrázek je i někde jinde na internetu?

Toto je velmi jednoduché. Těch možností existuje mnohem více, ale popíšu ve zkratce dva.

1) Google - pokud chcete vyhledat nějaký obrázek na google, tak to lze. Stačí kliknout pouze na fotooparát.

 
Potom máte dvě možnosti. Buď vložíte URL adresu a nebo nahrajete obrázek ze svého PC a potom kliknete na vyhledat pomocí obrázků. 
 
 

Po chvíli by měl google vyhledat stejné a nebo podobné obrázky k tomu Vašemu zadání. Jenže, na google zatím tato funkce je spíše v beta verzi (nefunguje tak spolehlivě). Proto je lepší použít druhý nástroj.

2) Pomocí použití prográmku TinEye - tento prográmek se nikde nemusí instalovat. Funguje zcela přes internet. Funguje téměř podobně, jako google. Jen s tím rozdílem, že dokáže najít více obrázků a to nejen stejných, ale i podobných a to pouze za několik málo sekund. Opět můžete buď vložit odkaz obrázku a nebo jej nahrát ze svého počítače. Potom již stačí kliknout na SEARCH a za chvíli vidíte počet stejných a nebo podobných obrázku dle Vašeho zadání. V každém případě bych doporučoval TinEye.

Pokud si jej chcet zkusit, tak můžete na této stránce: https://www.tineye.com/
 
 

Možná by Vás ale zajímalo, co máte dělat, kdyby jse zjistili, že Vaše obrázky někdo použil. 

Tak opět můžete požádat právníka, aby sepsal nějaký dopis, který by tomu dotyčnému zaslal, aby ten obrázek smazal a nebo to dát k soudu. Jenže, to by mohlo být také zdlouhavé. Hlavně v naší zemi.

Proto bych určitě doporučoval se s tím dotyčným domluvit, aby z toho Vašeho obrázku udělal zpětný odkaz, který by vedl na Vaše stránky.

Ano, o těchto dvou metodách jsem se již zmínil výše. Záleží na Vás, ale tyto zpětné odkazy by Vám mohly pomoci pro vyhledávače a posunout Vaše stránky na vyšší pozici. Případně by se Vám zvednul PageRank a S-Rank. Co se týká SEO optimalizace, tak mám v plánu více přiblížit, co to je a k čemu to je dobré.

Navíc chystám i videa, kde tyto techniky budu názorně ukazovat a vložím na tento můj blog.

 
A co říci závěrem?

Snad jenom, že i když si tyto obrázky stáhnete z veřejných zdrojů (např. na google), tak na ně má někdo práva a vložením těchto obrázků na svoje stránky porušujete zákony a i třeba nevědomky. On si totiž každý řekne, že pokud ty obrázky jsou veřejné, tak se můžou stáhnout.

Jenže, to je omyl a i když tyto obrázky po upozornění smažete, tak Vám to nepomůže. Odcizené obrázky se totiž dají dohledat i třeba po zrušení Vašich stránek a nebo i po deseti letech, co ten obrázek smažete. Pokud máte v plánu tyto obrázky používat, tak pčítejte i s tím, že pokud na Vás někdo přijde, tak můžete mít problémy a to myslím dost veliké.

Pokud se Vám tento článek líbí, tak budu rád za Vaše To se mi líbí a nebo také za komentář.